Zprávy


Pikantní letošní finále baseballové extraligy.

Pikantní náboj bude mít letošní finále baseballové extraligy, v němž si změří síly v brněnském derby dvanáctinásobní mistři AVG Draci s týmem MZLU Express. První finálový souboj play off na tři vítězství je na programu tuto neděli od 12:30 hodin na Městském stadionu v Komárově, kde se odehraje celá série. Oba finalisté působí totiž na stejném stadionu a mají také společnou minulost.

Tým AVG Draci vznikl před pětatřiceti lety a celek MZLU Brno byl v počátcích součástí tohoto klubu, který se až vývojem osamostatnil. Při třetím zápase play off 21. října dostane v rámci oslav jubilea prvních 350 diváků dárek a také občerstvení zdarma.

„Postup obou družstev do finále dokumentuje náš úspěšný systém budování baseballu,“ poznamenal na dnešní tiskové konferenci trenér AVG Draků Arnošt Nesňal, který se domnívá, že bude největším problémem najít po dlouhé a náročné sezoně motivaci jeho svěřenců.

„S tím zápolíme každoročně v závěru sezony. Naši hráči mají za sebou osmdesát zápasů v amatérských podmínkách a jsou unaveni. Navíc finále hrajeme proti klubu, s nímž máme spojenou minulost. Pokud se nám podaří motivaci najít, tak bychom měli obhájit titul,“ domnívá se Nesňal, jenž už bude mít k dispozici uzdravené opory Budského a Hajtmara. Oba už trénují, ale nad jejich startem v prvním finále je ještě otazník. Ze současného týmu AVG Draků pouze Michal Břeň pamatuje všech dvanáct titulů.

Naopak tým MZLU Express nemá už ve finále co ztratit, druhé místo v dlouhodobé soutěži je největším dosavadním úspěchem klubu. „Jsme v kompletním složení, hráči jsou psychicky v pohodě, dosáhli jsme už svůj cíl. Nervózní musí být Draci, kteří obhajují titul a jsou favorité. My se zaměříme na pohledný baseball,“ myslí si trenér Expressu Brno Hynek Čapka.

Oba finalisté se v letošní sezoně střetli v pěti zápasech. Čtyři vyhráli AVG Draci a pouze jednou slavil úspěch po fotbalovém výsledku 1:0 celek Express, který má svou hru postavenou na reprezentačním nadhazovači Leoši Kubátovi. V play off vyřadili Krč Altron, když třetí zápas vyhráli dokonce 17:0.

„Z jejich pálkařů jde strach. Na druhou stranu nám se daří v obraně a dobré výkony odvádějí i nadhazovači,“ uvedl Nesňal, jenž počítá v prvním finále s nadhazovačem Radkem Procházkou, který v úvodních dvou měsících sezony hrál v týmu Express a teprve potom se vrátil do týmu Draků, kde už získal deset mistrovských titulů.

„Z mého pohledu nastupuji do finále se zajímavými pocity, ale rozhodnutí odejít k Drakům pro mě nebylo složité. Hráči Express prahnou po úspěchu, na který ještě nikdy nedosáhli,“ popsal své pocity Procházka.

Jiří Pošvář