Zprávy


Afričanka Maiga-Baová je už v Brně

Do přípravy s basketbalistkami Gambrinusu Sika Brno se od úterý už zapojí i africká posila Hamchetou Maiga-Baová, která je poslední z trojice nových zahraničních posil dvanáctinásobných mistryň republiky. Devětadvacetiletá Maiga-Baová startovala v minulém měsíci v africkém šampionátu a dopomohla svými výkony týmu Mali k prvenství a k přímému postupu na olympijské hry v Číně v příštím roce.

Kromě prvenství v tomto turnaji si Maiga-Baová odnesla i ocenění pro nejlepší hráčku afrického mistrovství. „Po šampionátu jsem si potřebovala trochu odpočinout. Nyní už jsem připravena nastoupit i ke středečnímu prvnímu utkání Evropské ligy proti Gdyni. Bude ale samozřejmě záležet na trenérovi, zda mě po krátké době a jednodenním tréninku nominuje,“ uvedla africká hráčka po příjezdu do Brna.

Ovšem hned po příletu do Prahy manažer brněnského týmu Dušan Nižňanský zjistil, že Maiga-Baová má sice v pase republiky Mali nové české vízum. Ale platnost jejího víza pro vstup do zemí Evropské unie končí tuto středu.

„Takže jsme hned v Praze museli na příslušných konzulátech zažádat o prodloužení tohoto víza, neboť už další středu cestujeme do francouzského Valenciennes. Snad se podaří do té doby vízum získat, všechny příslušné poplatky jsme hned zaplatili,“ popsal trable africké posily hned při vstupu do České republiky manažer basketbalistek Gambrinusu Sika Dušan Nižňanský, který na hráčku čekal na letišti v Praze.

„Zpozdili jsme se a Maiga-Baová už nestihla její dnešní první trénink v Brně,“ dodal Nižňanský, který ubytoval hráčku v hotelu International a ještě odpoledne se s ní zajel podívat na pronajatý byt, který by se měl stát dočasným brněnským domovem africké basketbalové hvězdy. Maiga-Baová je vdaná, její manžel je Francouz. Zatím ale přijela do Brna sama, manžel za ní bude občas dojíždět.

V loňské sezoně hrála 185 cm vysoká křídelní hráčka Maiga-Baová ve francouzském Mondeville. Má za sebou šest sezon v zámořské WNBA, prvních pět odehrála v Sacramentu, letos hájila barvy Houstonu, kde měla průměr 9,1 bodu na utkání.

Jiří Pošvář