Rozhovory


Laurea letos oslavila 10 let úspěšné práce.

Jak jste prosadili vznik kliniky? Jaké byly začátky?
Široká veřejnost ani neví, že v Československu má plastická chirurgie velkou tradici. Vždyť v Brně působil otec tohoto odvětví medicíny, profesor Burian. Začátky? Jsou vždy těžké. Důkazem naší kvalitní práce je naše desetiletá existence.

Co se za těch deset let změnilo?
Všeobecně posuzování estetické chirurgie. Před deseti lety to bylo tabu. Dnes se většina žen k této problematice staví zcela otevřeně. Co se technik týče, zúčastňujeme se pravidelně kongresů, a posuzujeme nové trendy v medicíně.

Co klienti nejčastěji žádají?
Jednoznačně vede operace prsu a liposukce.

Myslíte si, že se změní požadavky klientů?
Asi ne. Štíhlost zůstává ideálem krásy a vymodelované poprsí dodává i nejštíhlejšímu tělu překrásnou harmonii.

Týká se estetická chirurgie jen žen?
Estetická chirurgie se dotýká především žen, ale bylo by omylem se domnívat, že pouze žen. Mužů přibývá, tvoří asi deset procent naší klientely.

Co nabízíte mužům?
Kromě zvětšování prsou prakticky všechno (usmívá se). Vážně. Jich se také týká stárnutí obličeje, stárnutí těla, odsávání tuku. Ale často jim transplantujeme vlasy. Ženám málo.

S jakou věkovou kategorií se nejčastěji setkáváte?
Základ naší klientely tvoří pacienti středního věku.

V čem vidíte největší přínos estetické chirurgie?
Vidím ji skoro jako psycholéčbu. Největší plus? Pomoci osobě, která bojuje s komplexem.  Přijde k nám mladá krásná žena, která má opravdu velký neharmonický nos. Bojuje s handicapem a věnuje příliš energie na to, aby si vybudovala sebevědomí. Když se nos upraví, energie se uvolní a žena ji může využít pro cokoli jiného.

Setkala jste se s bizarními požadavky klientů?
Jedna dívka si například přinesla fotografii Britney Spears a řekla, že chce mít její nosánek. Nemohla jsem jí ho slíbit. Ta dívka netrpěla žádným defektem.  Děláme maximum pro to, aby klientův obličej byl po operaci harmonický. Nemůžeme vždy splnit všechna přání.

Přichází také klienti, kteří chtějí příliš mnoho operací zároveň? Kolik operací pacient snese?
Záleží na typu operace. Víčka jsou nezátěžová záležitost. „Face lifting" nebo zvětšení prsou a zmenšení břicha jsou složitější a bolestivější. Kombinace fungují, ale sumovat zátěžové zákroky nejde. Limitem je pro nás šest hodin v narkóze, víc ne.

Nebojí se pacienti bolesti?
S tím musí počítat. My jim ještě zdůrazňujeme, že to bolet bude. Liposukce prakticky nezatěžuje. Po průměrné operaci se pacient vrací za několik málo dní do běžného života. Augmentace prsu je bolestivější, rekonvalescence trvá 14 dní.

Jaká je cena zákroků?
Nejdražší je augmentace. Cena celého zákroku včetně implantátů se pohybuje v současné době mezi padesáti až osmdesáti tisíci korun.

Setkala jste se s potenciálními klienty, kteří se zalekli ceny?
Někdy jsou klienti cenou operace překvapeni, ale musím zdůraznit, že se setkávají s lékařem s vysokou kvalifikací v zařízení s dobrou péčí a nejkvalitnějšími materiály.

Jaký je rozdíl mezi ostatními klinikami a vámi?
 Personál u nás je vysoce erudován a kvalifikován. Naše nemocnice má spíše hotelový charakter. Pacient se cítí jako v sanatoriu. Tomu také odpovídá zařízení pokojů a možnost výběru jídla. Velmi důležité také je, že poskytujeme nepřetržitou službu lékaře po celých 24 hodin denně.

Provádíte nějakou neobvyklou operaci?
Drobnou specialitou kliniky jsou operace změny pohlaví. Jde o velmi intimní záležitost. Jednodušší je samozřejmě z muže na ženu.

Přichází k vám také pacienti z jiných zemí?
Měli jsme tu klienty dokonce z osmnácti zemí. Jedna žena přiletěla až ze Seychel. Ale především jde o pacienty z německy mluvící části Evropy, ale také z Anglie, Ameriky, nebo dokonce z Arábie.

Jakou novinkou se v současné době můžete pochlubit?
Aktuálně se intenzivně věnujeme profilaxi. Začínáme ošetřovat vrásky už u mladších žen a mužů. Vyvinuli jsme různé postupy a jsme díky nim schopni působit zavčas proti vzniku vrásek. Oddalujeme tak operace „face liftingu" o deset, patnáct let.

Kontakt:

Laurea s.r.o.
Bulharská 29
ČR – 612 00 Brno
Telefon: 541 420 771
Fax: 541 420 774
e-mail: laurea@laurea.cz

Na klinice Laurea se ptala Markéta Chalupová.